
SVI GREŠE
Svi prave ovu grešku kada kuvaju povrće – jedna stvar uništava sve vitamine i minerale
Kako sačuvati hranljive materije tokom kuvanja?
Svi prave ovu grešku kada kuvaju povrće – jedna stvar uništava sve vitamine i minerale!
Kako sačuvati hranljive materije tokom kuvanja?
Mali trikovi u pripremi hrane mogu značajno doprineti očuvanju vitamina i minerala, čineći svako jelo zdravijim.
Termička obrada je često neophodna da bi hrana bila jestiva i bezbedna, ali visoke temperature mogu smanjiti njen nutritivni sadržaj. U nekim slučajevima, toliko se vitamina i minerala gubi da je određene namirnice bolje konzumirati sirove. Ipak, uz pažljivo rukovanje i pravilne tehnike kuvanja, moguće je sačuvati većinu korisnih sastojaka, prenosi espreso.co.rs.
Na primer, kuvanje, pečenje i prženje olakšavaju varenje hrane. Proteini iz kuvanih jaja su čak 180% lakše svarljivi nego oni iz sirovih, a uz to se eliminiraju potencijalne bakterije.
Šta se najčešće gubi tokom termičke obrade?
– Vitamini rastvorljivi u vodi (C i B kompleks) – Vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) – Minerali (najviše kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum)
Saveti za očuvanje vitamina i minerala
– Kuvajte s minimalnom količinom vode. – Iskoristite tečnost preostalu nakon dinstanja povrća – njome možete preliti jelo. – Povrće kuvajte s korom i oljuštite ga tek nakon termičke obrade. – Kuvajte namirnice u većim komadima kako bi manje površine bilo izloženo toploti. – Pripremljenu hranu konzumirajte što pre jer vitamin C nastavlja da se razgrađuje na vazduhu. – Meso i ribu obrađujte samo onoliko koliko je neophodno da bi bili bezbedni za konzumaciju. – Izbegavajte sodu bikarbonu prilikom kuvanja povrća – iako čuva boju, ubrzava gubitak vitamina C.
Pametnim tehnikama kuvanja možete uživati u ukusnim jelima, a pritom sačuvati ključne hranljive sastojke!
(Espreso/Krstarica/DČ)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!